czwartek, 1 czerwca 2023

Zupa szparagowa

Ponieważ porządne szparagi są dość krótko, macie mało czasu na zrobienie tej wspaniałej zupy. 
Oczywiście szparagi można zamrozić i mieć na inny czas ale świeże rosną tylko kilka tygodni. Szparagi są białe a zupę najlepiej robi mama.

Potrzebujemy:
pęczek szparagów białych
włoszczyznę
cztery udka kurczaka (opcjonalnie)
lubczyk
woda
cukier
sól

Wykonanie:
Najpierw gotujemy bulion warzywny albo drobiowo-warzywny.
Szparagi kroimy w krótkie kawałki i gotujemy oddzielnie w małej ilości wody z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżeczki soli oraz z dużym pęczkiem lubczyku. Około 25 minut.
Gdy wywar mamy gotowy dolewamy ugotowane szparagi razem z wodą w której się gotowały.
Zupę możemy podawać z lanymi kluskami lub samym roztrzepanym jajkiem. Można też dodać śmietany.

Smacznego życzy Paweł







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz