piątek, 26 maja 2023

Paprykarz szczeciński

To najlepsza receptura na tę konserwę.
Znana jako "Paprykarz szczeciński wg BonAira". 
Receptura na paprykarz szczeciński była w wersji z samymi parowanymi rybami jak również z rybami parowanymi i  wędzonymi. Ta druga opcja jest zdecydowanie smaczniejsza.
Nasza wersja sprawdzona wielokrotnie jest następująca:

Potrzebujemy:
rybę surową (u nas filet z dorsza) - 550 g
rybę wędzoną (u nas pikling) - 350 g
ryż okrągły suchy - 300 gramów - po ugotowaniu ok. 900 gramów
cebulę - 200 g/kg
Przyprawy:
sól - 18 g/kg
cukier trzcinowy - 3 g/kg
papryka słodka - 2 g/kg
chili - 2 g/kg
koncentrat pomidorowy - 120 g/kg
olej 30 g/kg
woda - 200 ml na kg farszu

Wykonanie:
Najpierw gotujemy ryż oraz na parze surową rybę, maksymalnie 10 minut od pojawienia się pary. Ryż powinien być lekko twardy.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni. Wszystko studzimy.
Ryby i cebulę mielimy na siatce 4 mm, dodajemy wodę olej i przyprawy. Bez ryżu. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ryż i ponownie wszystko mieszamy. Nakładamy do słoików i pasteryzujemy w wodzie o temp. 100 st. C. Pierwszego dnia 60 minut od zagotowania wody. My robimy dwie pasteryzacje, drugą po dobie, 45 minut od zagotowania wody po czym szybko studzimy.

Smacznego życzy Paweł


Receptura pochodzi ze strony www.wedlinydomowe.pl




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz