To kolejna moja wariacja na temat śledzi.
Potrzebujemy:
20 płatów śledzi solonych
śliwki wędzone
0,5 l oleju rzepakowego
200 gramów cebuli
50 gramów cukru trzcinowego
10 łyżek octu 10 %
10 ziaren ziela angielskiego
6-7 liści bobkowych
łyżkę gorczycy sarepskiej
4 łyżki siekanego koperku
Jeśli robię ze świeżych śledzi to zostawiam skórę, jeżeli z oryginalnych matiasów to pakowane są bez skóry.
Wykonanie:
Rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Następnie dodajemy cukier i chwilę dusimy. Dokładamy przyprawy, dolewamy octu i chwilę całość gotujemy. Pod koniec dodajemy posiekany koperek. Pozostawiamy do ostygnięcia.
W śledzia zawijamy śliwkę i spinamy patyczkiem do rolmopsów. Następnie układamy w słoiku i zalewamy marynatą. Odstawiamy do lodówki na 2 -3 dni.
Smacznego życzy Paweł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz