środa, 22 grudnia 2021

Śledzie po polsku

...ze śliwką wędzoną...
To kolejna moja wariacja na temat śledzi.

Potrzebujemy:
20 płatów śledzi solonych 
śliwki wędzone
0,5 l oleju rzepakowego
200 gramów cebuli
50 gramów cukru trzcinowego
10 łyżek octu 10 %
10 ziaren ziela angielskiego
6-7 liści bobkowych
łyżkę gorczycy sarepskiej
4 łyżki siekanego koperku

Jeśli robię ze świeżych śledzi to zostawiam skórę, jeżeli z oryginalnych matiasów to pakowane są bez skóry.

Wykonanie:
Rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Następnie dodajemy cukier i chwilę dusimy. Dokładamy przyprawy, dolewamy octu i chwilę całość gotujemy. Pod koniec dodajemy posiekany koperek. Pozostawiamy do ostygnięcia.
W śledzia zawijamy śliwkę i spinamy patyczkiem do rolmopsów. Następnie układamy w słoiku i zalewamy marynatą. Odstawiamy do lodówki na 2 -3 dni.

Smacznego życzy Paweł 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz