piątek, 18 maja 2018

Galat - galareta z nóżek

U nas na bogato, nóżki z trzech rodzajów mięsa.
Składniki:
4 nóżki wieprzowe
2 nóżki cielęce
2 plastry goleni wołowej
czosnek świeży - 5 ząbków
sól


Wykonanie:
Całość mięsa wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości około 3,5-4 godzin.
Następnie po przestudzeniu, dokładnie obieramy mięso z kości wszelakich i kroimy. Skórki i tłuszcz na drobno, mięso na większe kawałki. Ponownie zagotowujemy bulion dodając trochę soli i wyciśniętego przez praskę czosnku. Mięso wkładamy do miseczek lub słoików i zalewamy bulionem. Jak całość ostygnie chowamy do lodówki, do całkowitego ścięcia się galarety.
Podajemy z octem, solą i pieprzem do smaku. 
Oczywiście galareta najlepiej smakuje w towarzystwie kieliszka zimnej wódki czystej. 😉

Smacznego życzy Paweł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz