Składniki:
4 nóżki wieprzowe
2 nóżki cielęce
2 plastry goleni wołowej
czosnek świeży - 5 ząbków
sól
Wykonanie:
Całość mięsa wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości około 3,5-4 godzin.
Następnie po przestudzeniu, dokładnie obieramy mięso z kości wszelakich i kroimy. Skórki i tłuszcz na drobno, mięso na większe kawałki. Ponownie zagotowujemy bulion dodając trochę soli i wyciśniętego przez praskę czosnku. Mięso wkładamy do miseczek lub słoików i zalewamy bulionem. Jak całość ostygnie chowamy do lodówki, do całkowitego ścięcia się galarety.
Podajemy z octem, solą i pieprzem do smaku.
Oczywiście galareta najlepiej smakuje w towarzystwie kieliszka zimnej wódki czystej. 😉
Smacznego życzy Paweł
Podajemy z octem, solą i pieprzem do smaku.
Oczywiście galareta najlepiej smakuje w towarzystwie kieliszka zimnej wódki czystej. 😉
Smacznego życzy Paweł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz