niedziela, 23 kwietnia 2017

Kwaśnica



Mięsna, kwaśna i sycąca, czyli taka jaka powinna być.
To kolejna zupa wg przepisu R. Makłowicza.

Potrzebujemy:
700 gramów surowych żeberek
50 gramów grzybów suszonych
250-300 gramów dość grubych plastrów wędzonego boczku
10 średnich, ugotowanych wcześniej ziemniaków
2 małe główki (około 16 ząbków) czosnku
3-4 liscie laurowe
2 łyżki stołowe kminku
Kilka ziaren ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Kapustę wkładamy do dużego garnka z gotującą się wodą, (około 3-4 L). Jeśli kapusta jest zbyt długa musimy ją pokroić. Namoczone uprzednio grzyby kroimy niezbyt drobno i dorzucamy do gotującej się kapusty. Do garnka dodajemy pokrojone na kawałki żeberka.

Boczek kroimy w plastry i dokładamy do zupy.

Teraz do zupy dodajemy kminek, ziele angielskie, liście laurowe, czosnek, dwie łyżeczki soli i pieprz.
Zupę gotujemy na małym ogniu minimum 1,5 godziny.
Na koniec wrzucamy pokrojone w kostkę ugotowane ziemniaki.


Smacznego życzy Paweł. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz