Mięsna, kwaśna i sycąca, czyli taka jaka powinna być.
To kolejna zupa wg przepisu R. Makłowicza.
Potrzebujemy:
2,5 kg kiszonej kapusty
700 gramów surowych żeberek
500 gramów wędzonych żeberek
50 gramów grzybów suszonych
250-300 gramów dość grubych plastrów wędzonego boczku
10 średnich, ugotowanych wcześniej ziemniaków
2 małe główki (około 16 ząbków) czosnku
3-4 liscie laurowe
2 łyżki stołowe kminku
Kilka ziaren ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Kapustę wkładamy do dużego garnka z gotującą się wodą, (około 3-4 L). Jeśli kapusta jest zbyt długa musimy ją pokroić. Namoczone uprzednio grzyby kroimy niezbyt drobno i dorzucamy do gotującej się kapusty. Do garnka dodajemy pokrojone na kawałki żeberka.
Na koniec wrzucamy pokrojone w kostkę ugotowane ziemniaki.
Smacznego życzy Paweł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz