piątek, 28 lutego 2025

Pulpety wątrobiane

Pulpety wątrobiane to dla mnie nowe odkrycie smakowe.
To kolejny przepis z książki Hanny Szymanderskiej - SMAKOSZ WARSZAWSKI - Potrawy dawne i nowe

Potrzebujemy:
12 dag wątróbki cielęcej lub z drobiu (u mnie cielęca)
8 dag łoju wołowego
2-3 łyżki przesianej bułki tartej
łyżkę posiekanej zielonej pietruszki
2 jaja
ćwierć łyżeczki majeranku
szczyptę imbiru
sól
pieprz

Wykonanie:
Wątróbkę i łój przepuszczamy przez maszynkę na drobnej siatce a następnie przecieramy przez sito. Dodajemy sól, pieprz, majeranek, imbir, jaja i ucieramy na jednolitą masę.
Pominąłem przecieranie ale całość zblendowałem. Łój zmielony na najdrobniejszym oczku i tak pozostaje w drobnych kawałkach dlatego warto użyć blendera.
Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę, bułkę tartą i wyrabiamy masę. Formujemy małe kulki i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy jeszcze chwilę po wypłynięciu.
Podajemy do flaków.

Smacznego życzy Paweł

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz