W oryginale z sardynkami ale w sklepie były sardynki w puszcze tylko jednej dużej firmy a w składzie były śledzie.
Więc padło na szprotki, przy okazji szprotki są bardziej nasze niż sardynki. 😉
Potrzebujemy:
puszkę szprotek w oleju (około 200 gramów)
małą cebulę
2-3 łyżki majonezu
zieloną sałatę
paprykę marynowaną lub pomidory do dekoracji
sól
pieprz
Wykonanie:
Ugotowane na twardo jaja przecinamy wzdłuż i wyciągamy ze skorupek łyżeczką.
Następnie delikatnie wydłubujemy same żółtka. Siekamy drobno cebulę, rozgniatamy ryby i żółtka, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy olej spod rybek a na koniec blendujemy na gładką masę.
Masę wkładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy połówki białek. Jajka układamy na półmisku i polewamy lekko majonezem (w oryginale). Ja jednak trochę majonezu dodałem do pasty i tak powstała jeszcze bardziej gładka masa. Półmisek dekorujemy liśćmi sałaty a jajka kawałkami pomidorów albo papryki marynowanej.
Smacznego życzy Paweł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz