poniedziałek, 12 sierpnia 2024

Spaghetti carbonara

Przepis pochodzi od pewnej starej Włoszki. 
Potrzebujemy:
podgardle dojrzewające (guanciale) - 250 gramów
ser Pecorino Romano - 200 gramów
ser Parmigiano Reggiano - 200 gramów
4 żółtka
makaron spaghetti - 300 gramów 

Wykonanie:
Podgardle kroimy w grubsze paski lub kostkę i smażymy na patelni, nie dodając tłuszczu.
Smażymy na złoty kolor.
Mięso zdejmujemy z patelni, zostawiając na niej tłuszcz wytopiony podczas smażenia.
Ubijamy przez chwilę żółtka i dodajemy starty na grubej tarce peccorino i część parmezanu.
Całość mieszamy dokładnie.
W międzyczasie gotujemy makaron. 
Następnie do żółtek z serem dolewamy lekko przestudzony już tłuszcz z patelni, zostawiając odrobinę w naczyniu.
Ugotowany i odcedzony makaron wkładamy na patelnię, dolewamy żółtka z serem i całość mieszamy. 
Należy pamiętać, żeby tłuszcz nie był mocno gorący, bo zrobi się jajecznica a nie sos.
Dodajemy podgardle i posypujemy resztą parmezanu.
Danie gotowe.


Smacznego życzy Paweł.




 




 

























1 komentarz:

  1. O Boże, już prawie jedenasta w nocy, a tu takie rozkoszne wspomnienie z Włoch! Już bym biegła do kuchni!

    OdpowiedzUsuń