Potrzebujemy:
ser Pecorino Romano - 200 gramów
ser Parmigiano Reggiano - 200 gramów
4 żółtka
makaron spaghetti - 300 gramów
Wykonanie:
Podgardle kroimy w grubsze paski lub kostkę i smażymy na patelni, nie dodając tłuszczu.
Ubijamy przez chwilę żółtka i dodajemy starty na grubej tarce peccorino i część parmezanu.
W międzyczasie gotujemy makaron.
Następnie do żółtek z serem dolewamy lekko przestudzony już tłuszcz z patelni, zostawiając odrobinę w naczyniu.
Ugotowany i odcedzony makaron wkładamy na patelnię, dolewamy żółtka z serem i całość mieszamy.
Dodajemy podgardle i posypujemy resztą parmezanu.
Danie gotowe.
Smacznego życzy Paweł.
O Boże, już prawie jedenasta w nocy, a tu takie rozkoszne wspomnienie z Włoch! Już bym biegła do kuchni!
OdpowiedzUsuń