Potrzebujemy:
kilogram świeżego bobu
1,5 litra wody
płaską łyżeczkę soli
Na sos:
4 łyżki masła klarowanego
4 ząbki czosnku
3 szalotki
garść siekanego koperku
łyżeczkę soli.
Przygotowanie:
Gotowanie bobu.
Bób dokładnie płuczemy zimną, bieżącą wodą. Najlepiej na sicie. W garnku gotujemy wodę z solą. Bób wrzucamy do wrzątku. Młody, delikatny gotujemy 5-6 minut, starszy 8-12 minut. Zawsze jednak należy kontrolować stopień miękkości i ewentualnie przedłużyć gotowanie.
Miękki bób odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą. Jeśli chcemy, możemy obrać bób z łupin. My jemy w całości.
Sos
Całość podsmażamy do momentu zeszklenia się cebuli. Dodajemy koperek i sól. Na patelnię wkładamy ugotowany bób i dokładnie mieszamy z sosem.
Smacznego życzy Ewa
Zjadłabym cały kilogram... Niestety, mogę się delektować tylko paroma dekami, bo wątroba się (franca!) buntuje :-(
OdpowiedzUsuń