sobota, 29 lipca 2023

Sałatka z pomidorów, papryki i rzodkiewek

Wg Roberta Makłowicza dodawanie śmietany do sałatek pochodzi z Ukrainy. 
O to kolejna smaczna sałatka z Zakarpacia wg znanego podróżnika.

Potrzebujemy:
pomidory
rzodkiewki
cebulę dymkę
paprykę żółtą
koperek
natkę pietruszki
kwaśną śmietanę
sól
pieprz czarny świeżo mielony

W oryginale jest papryka żółta podłużna ale u nas nie występuje zbyt długo więc można użyć zwykłej.
Nasze pomidory za chwilę dojrzeją i sałatka będzie wyśmienita. Poza sezonem staramy się kupować pomidory z południa z Europy.

Wykonanie:
Pomidory i paprykę kroimy w kawałki, rzodkiewki w plasterki, dymkę w drobną kostkę. Siekamy koperek i natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy śmietanę i całość mieszamy. 
Sałatka najlepsza będzie po godzinie, jak pomidory puszczą sok. Całość jeszcze raz mieszamy.



Smacznego życzy Paweł

















1 komentarz:

  1. Surówki ze świeżych warzyw ze śmietaną to pyszne połączenie :-) W Słowenii (gdzie mieszka córka) uważają to za herezję, ale gdy skosztowali polskiej mizerii to jednak smakowała!

    OdpowiedzUsuń