O to kolejna smaczna sałatka z Zakarpacia wg znanego podróżnika.
Potrzebujemy:
pomidory
rzodkiewki
cebulę dymkę
paprykę żółtą
koperek
natkę pietruszki
kwaśną śmietanę
sól
pieprz czarny świeżo mielony
Nasze pomidory za chwilę dojrzeją i sałatka będzie wyśmienita. Poza sezonem staramy się kupować pomidory z południa z Europy.
Wykonanie:
Pomidory i paprykę kroimy w kawałki, rzodkiewki w plasterki, dymkę w drobną kostkę. Siekamy koperek i natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy śmietanę i całość mieszamy.
Sałatka najlepsza będzie po godzinie, jak pomidory puszczą sok. Całość jeszcze raz mieszamy.
Smacznego życzy Paweł
Surówki ze świeżych warzyw ze śmietaną to pyszne połączenie :-) W Słowenii (gdzie mieszka córka) uważają to za herezję, ale gdy skosztowali polskiej mizerii to jednak smakowała!
OdpowiedzUsuń