kilogram gęsich żołądków
2-3 duże cebule
5-6 ząbków czosnku
400 ml śmietany 18%
masło klarowane
4-5 liści bobkowych
kilka ziaren ziela angielskiego
majeranek
sól
pieprz czarny świeżo mielony
Najpierw żołądki kroimy na pół i obgotowujemy razem z liśćmi i zielem angielskim. Raz, pół godziny od zagotowania wody.
Następnie na maśle podsmażamy posiekany czosnek i szklimy cebulę. Dodajemy żołądki i podlewamy wodą. Dusimy około godziny, do miękkości żołądków. Przyprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością majeranku.
Podajemy z kaszą lub ziemniakami.
Smacznego życzy Ewa
Zgadza się, to bardzo smakowite danie. Ja jeszcze (wzorem Mamy) dodaję marchewkę - ta nutka słodyczy idealnie uzupełnia smak :-)
OdpowiedzUsuń