poniedziałek, 13 marca 2023

Jajecznica z brązowymi pieczarkami

To smaczna alternatywa dla grzybów leśnych.

Potrzebujemy:
8 jaj wiejskich
2 duże szalotki
150 gramów boczku wędzonego
250 gramów brązowych pieczarek
sól
pieprz czarny świeżo mielony

Wykonanie:
Jak zawsze gdy używam boczku, wytapiam go najpierw na patelni, nie dodając tłuszczu.
Boczek kroimy w kostkę i smażymy do czasu aż się zrumieni.
Następnie kroimy szalotkę i dodajemy do boczku. Szalotka jest delikatniejsza od innych cebul, więc podsmażamy ją krótko.
Dodajemy pieczarki pokrojone w ćwiartki. Smażymy kilka minut. 
Na koniec dodajemy jajka. Stopień ścięcia należy dopasować do własnych upodobań. 
Ja uważam, że jajecznica powinna być lekko wilgotna.

Smacznego życzy Paweł.









 

1 komentarz: