...pod warunkiem że jaja będą wiejskie, szczypior z ogródka a boczek własnoręcznie uwędzony.
Potrzebujemy:
8 jaj wiejskich
250 gramów boczku wędzonego
3 cebule dymki wraz ze szczypiorkiem
pieprz czarny świeżo mielony
Wykonanie:
Zawsze gdy do smażenia używam boczku wytapiam go najpierw na patelni, nie używając dodatkowego tłuszczu.
Boczek kroimy w kostkę i smażymy aż się zrumieni.
Gdy cebula zmięknie, dodajemy jajka, część posiekanego szczypiorku, świeżo mielony czarny pieprz i szybko mieszamy aby nie zrobił się omlet.
Stopień ścięcia jajecznicy zależy od indywidualnych upodobań. Ja uważam, że jajecznica powinna być lekko wilgotna.
Podając na talerzu, całość posypujemy świeżym, pachnącym szczypiorkiem.
Smacznego życzy Paweł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz