środa, 23 lutego 2022

Flaki drobiowe gęsie

Napiszę krótko - poemat.
Wzorem flaków wołowych postanowiłem zrobić flaki drobiowe ale z żołądków gęsich. Nie zawiodłem się.
 
Potrzebujemy:
2,5 kg żołądków gęsich
2 nogi gęsie
dużego selera
2 pietruszki
3 marchewki
3 cebule czerwone
2 łyżki mąki pszennej


Przyprawy:
liście bobkowe
10 ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu czarnego
łyżeczkę imbiru mielonego
gałkę muszkatołową
dwie łyżeczki papryki słodkiej
dwie łyżeczki ostrej papryki wędzonej
dwie czubate łyżki majeranku
koncentrat pomidorowy 30%
sól
tymianek (tylko dla smakoszy 😉)

Ponieważ to była pierwsza próba z takim składem, śmiało mogę powiedzieć, że nogi gęsie powinny być 4. Raz, że smak będzie jeszcze pełniejszy a dwa, więcej mięsa do dodania.


Wykonanie:
Nogi gęsie zalewamy zimną wodą, dodajemy liście bobkowe, ziarna ziela i pieprzu. Gotujemy wywar, około godziny.
Żołądki gęsie pokrojone w paski zalewamy zimną wodą i obgotowujemy 2 razy po 30 minut od zagotowania wody. Po pierwszym gotowaniu zmieniamy wodę na świeżą. 
Następnie flaki wkładamy do wywaru i gotujemy razem jeszcze około półtorej godziny, do miękkości żołądków. Mięso z nóg gęsich obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Dodajemy do garnka razem z pokrojonymi w "żulienki"  warzywami. Gotujemy do miękkości warzyw.
Na patelni rozgrzewamy smalec gęsi, szklimy cebulę i robimy zasmażkę dodająć mąkę i obie papryki. Dolewamy trochę bulionu i koncentrat pomidorowy.
Zasmażkę przekładamy do garnka, dosypujemy resztę przypraw oraz solimy zupę a całość gotujemy jeszcze 10 minut mieszając. 
Jeśli ktoś lubi, można dodać na koniec tymianku dla pełni smaku i aromatu.

Smacznego życzy Paweł.









 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz