Ciekawa, bardzo smaczna wersja makowca.
Potrzebujemy:
250 gramów suchego maku
szklankę cukru trzcinowego
8 jaj
3 łyżki bułki tartej
łyżkę grubo siekanych orzechów włoskich
łyżkę grubo siekanych migdałów
łyżkę kandyzowanej skórki pomarańczowej
aromat migdałowy
Dekoracja:
lukier zwykły lub pomarańczowy
kilka połówek orzechów włoskich
łyżka grubo siekanych orzechów włoskich
szklankę cukru trzcinowego
8 jaj
3 łyżki bułki tartej
łyżkę grubo siekanych orzechów włoskich
łyżkę grubo siekanych migdałów
łyżkę kandyzowanej skórki pomarańczowej
aromat migdałowy
Dekoracja:
lukier zwykły lub pomarańczowy
kilka połówek orzechów włoskich
łyżka grubo siekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Mak wsypać do garnka, zalać wodą (można wrzątkiem) i gotować na wolnym ogniu 30 minut. Mieszać. Gdy mocno wchłonie wodę dolać wrzątku. Mak ma napęcznieć i zmięknąć. Zostawić do ostygnięcia.
Przestudzony mak zmielić 2 razy.
Jaja rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem. Zmielony mak starannie wymieszać z masą żółtkową, aromatem migdałowym, orzechami, migdałami, skórką pomarańczową i bułką tartą.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać. Całość przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Piec w piekarniku nagrzanym do
Po wystygnięciu można polukrować i udekorować orzechami.
Smacznego życzy Ewa
Przepis znaleziony kiedyś w jednym z czasopism z przepisami na Święta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz