czwartek, 3 czerwca 2021

Makowiec bez mąki - tortownica 24 cm



Ciekawa, bardzo smaczna wersja makowca.

Potrzebujemy:
 
250 gramów suchego maku
szklankę cukru trzcinowego
8 jaj
3 łyżki bułki tartej
łyżkę grubo siekanych orzechów włoskich
łyżkę grubo siekanych migdałów
łyżkę kandyzowanej skórki pomarańczowej
aromat migdałowy
 
Dekoracja:
 
lukier zwykły lub pomarańczowy 
kilka połówek orzechów włoskich
łyżka grubo siekanych orzechów włoskich
 
Przygotowanie:
 
ZACZYNAMY OD PRZYGOTOWANIA MAKU!
Mak wsypać do garnka, zalać wodą (można wrzątkiem) i gotować na wolnym ogniu 30 minut. Mieszać. Gdy mocno wchłonie wodę dolać wrzątku. Mak ma napęcznieć i zmięknąć. Zostawić do ostygnięcia.
Przestudzony mak zmielić 2 razy.
 
Ciasto
 
Jaja rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem. Zmielony mak starannie wymieszać z masą żółtkową, aromatem migdałowym, orzechami, migdałami, skórką pomarańczową i bułką tartą.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać. Całość przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok.  50 minut.
Po wystygnięciu można polukrować i udekorować orzechami.


Smacznego życzy Ewa

Przepis znaleziony kiedyś w jednym z czasopism z przepisami na Święta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz