niedziela, 30 maja 2021

Pierogi z serem na słodko

Gdy byłem mały, to były moje ulubione pierogi. Koniecznie ze śmietaną i cukrem.

Potrzebujemy:
 
500 gramów sera białego
żółtko
50 gramów cukru trzcinowego (jeżeli ktoś woli słodszy farsz może dodać więcej)
6 gramów cukru waniliowego (lub łyżka ekstraktu z wanilii)
10 gramów skrobi ziemniaczanej (lub budyniu śmietankowego)
2 łyżki śmietany 18% (opcjonalnie jeżeli ser jest suchy i twardy)


 
Przygotowanie:
 
Ser wkładamy do miski, rozgniatamy widelcem. Żółtko z cukrem i cukrem waniliowym (ekstraktem z wanilii) ucieramy w drugiej misce, następnie dodajemy do twarogu. Na koniec dodajemy skrobię ziemniaczaną. Wszystko dokładnie łączymy. Ja do tego używam tłuczka do ziemniaków. 
Gdy masa jest zbyt twarda i sucha - składniki nie chcą się połączyć w gładką masę- dodajemy  2 łyżki śmietany.

Smacznego życzy Ewa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz