niedziela, 13 marca 2022

Makowiec świąteczny

Taki robi się u mnie w domu. 
Przepis na formę 36 x 24 cm 

Na masę makową potrzebujemy:
400 gramów suchego maku
2 jajka
budyń śmietankowy lub waniliowy (zamiast budyniu można dać 80 gramów skrobi ziemniaczanej)
300 gramów cukru trzcinowego
0,5 kostki masła (125 gramów)
bakalie - rodzynki, suszone śliwki, morele, kandyzowana skórka z pomarańczy i cytryn - pokrojone w niewielką kostkę - dodajemy takie, jakie lubimy.
(rodzynki namoczone w ciepłej wodzie lub rumie)
migdały
likier Amaretto (ewentualnie olejek migdałowy)
Na ciasto potrzebujemy:
4 jajka
5 łyżek oliwy
160 gramów cukru trzcinowego
200 gramów mąki tortowej
10 gramów proszku do pieczenia

Ważne! Zaczynamy od przygotowania maku.
Mak wsypujemy do garnka, zalewamy wodą (można wrzątkiem)
i gotujemy na wolnym ogniu 30 minut często mieszając. 
Gdy mak mocno wchłonie wodę należy dolać wrzątku. Mak powinien napęcznieć i zmięknąć. Odstawiamy do ostygnięcia. Przestudzony mak mielimy dwa razy na siatce "makowej".
Do zmielonego maku dodajemy dwa żółtka, roztopione masło, cukier i budyń. Dokładnie mieszamy a następnie wsypujemy wybrane bakalie. Dolewamy likieru lub olejku migdałowego.
Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy.

Przygotowanie ciasta:
Jajka ubijamy w całości z dodatkiem oliwy. Cały czas ubijając, dodajemy porcjami cukier. Na koniec dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Połowę porcji ciasta wlewamy na blaszkę i rozprowadzamy po całej powierzchni. Na to wykładamy masę makową a na wierzch wylewamy resztę ciasta, tak aby pokryło całą powierzchnię.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 50 minut.
Po wystudzeniu koniecznie należy polukrować.

Smacznego życzą Ewa i Paweł






















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz