Dzisiaj kolejna wersja do wypróbowania:
Składniki na jeden słoik:
5 płatów świeżych śledzi
śliwki kalifornijskie
3/4 szklanki oleju rzepakowego
5 łyżek octu 10 %
150 g żółtej cebuli
Składniki na jeden słoik:
5 płatów świeżych śledzi
śliwki kalifornijskie
3/4 szklanki oleju rzepakowego
5 łyżek octu 10 %
150 g żółtej cebuli
50 g cukru trzcinowego
30 g soli
6-8 ziaren ziela ang.
5 liści laurowych
łyżka ziaren gorczycy
Przygotowanie:
Płaty przeciąć wzdłuż na 10 części.
Do każdego płata zawinąć w środek śliwkę i spiąć dwoma patyczkami do rolmopsów. Zawinięte śledzie ułożyć w słoiku.
30 g soli
6-8 ziaren ziela ang.
5 liści laurowych
łyżka ziaren gorczycy
Przygotowanie:
Płaty przeciąć wzdłuż na 10 części.
Do każdego płata zawinąć w środek śliwkę i spiąć dwoma patyczkami do rolmopsów. Zawinięte śledzie ułożyć w słoiku.
Rozgrzać olej i zeszklić cebulę.
Następnie dodać cukier, chwilę smażyć.
Dodać sól, ziele i liście laurowe.
Wymieszać i dusić 5 minut dodając wcześniej ocet.
Na koniec dodać ziarna gorczycy, wymieszać i zdjąć z ognia.
Marynatę wystudzić. Następnie zalać ułożone w słoiku śledzie.
Smacznego życzy Paweł
Smacznego życzy Paweł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz