środa, 3 października 2018

Wafle z kremem


Odrobina przyjemności.

Potrzebujemy:

250 g mleka w proszku
1 szklankę cukru trzcinowego
0,5 kostki masła
0,5 szklanki wody
2 łyżki kakao

Wykonanie:

Wszystko oprócz mleka w proszku podgrzewamy w garnku, do momentu, kiedy składniki rozpuszczą się i połączą ze sobą.
Po ostygnięciu dodajemy mleko w proszku i miksujemy aż się połączy z resztą (ja robię to ręcznie trzepaczką). 
Smarujemy naszą masą wafle i przekładamy jeden drugim, aż posmarujemy wszystkie. Następnie zawijamy wafle w papier śniadaniowy, papier do pieczenia lub po prostu w to opakowanie, w którym były i przygniatamy czymś ciężkim, żeby się dobrze wafle skleiły ze sobą. Po jakiejś godzinie wkładamy do lodówki i po kolejnej godzinie możemy kroić i jeść.

Smacznego życzy Magda.

2 komentarze: