czwartek, 29 września 2022

Ozory wołowe w galarecie

Idealne na zakąskę.😉
Trochę z tym roboty ale za to jak smakują.

Potrzebujemy:
ozora wołowego
włoszczyznę
2-3 jajka gotowane na twardo
groszek z puszki
żelatynę
liście bobkowe
ziele angielskie

Przygotowanie:
Najpierw gotujemy samego ozora. W zwykłym garnku około 2 godzin. W szybkowarze 45 minut od zassania pokrywy.

Następnie ozora obieramy ze skóry i gotujemy z włoszczyzną, zielem i liśćmi laurowymi jeszcze godzinę.
Po tym czasie mięso kroimy w kostkę 1,5 x 1,5 cm lub/i w plastry w zależności od tego jak chcemy podać. Kostka wygodna jest do słoika a plastry na półmisek lub do miseczki.
Wywar możemy sklarować.
Ugotowaną marchewkę, jajka oraz groszek używamy do dekoracji naczyń. 
Żelatynę rozrabiamy wg przepisu i zalewamy naczynia z ozorami. Gdy galareta przestygnie, chowamy do lodówki.

Smacznego życzy Paweł









3 komentarze:

  1. Paweł.Proponuję wpierw ozora zapeklować.Różnicę na korzyść sam poczujesz

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja niedawno gotowałam ozora w sosie chrzanowym. To była uczta, której smak pamiętam z dzieciństwa. A taka przystawka także musi być smakowita.
    P.S. Bardzo podoba mi się państwa blog :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy bardzo. Przepraszam ale jakoś umknął mi Pani komentarz. Wszystkiego smacznego!

      Usuń