Potrzebujemy:
kilogram ogórków gruntowych
korzeń chrzanu
2 - 3 baldachy kopru
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
łyżkę ziaren gorczycy
5 ząbków czosnku
2 płaskie łyżeczki soli
woreczek strunowy
liść chrzanu lub wiśni opcjonalnie
Wykonanie:
Ogórki myjemy, odcinamy końcówki. Wkładamy do woreczka.
Dodajemy pokrojony w paski chrzan, koper, czosnek pokrojony w plasterki oraz rozgniecione ziarna ziela i pokruszone liście bobkowe. Posypujemy wszystko równomiernie solą pamiętając o gorczycy.
Wszystko delikatnie mieszamy, potrząsamy i odkładamy do lodówki na cztery godziny. Po tym czasie ogórki trzymamy dwadzieścia godzin w temperaturze pokojowej.
Smacznego życzy Ewa.
Przepis znaleziony na www.wedlinydomowe.pl
Czemu nikt nie komentuje tych wspaniałych przepisów! Trafiłam tu przez przypadek i czytam już przeszło godzinę, nie mogąc się oderwać, tyle tu smaczności, że głowa mała i ani jednego komentarza....
OdpowiedzUsuńDziękuję. Kilka komentarzy jest ale może większość zajęta jest odtwarzaniem, co mnie cieszy i już na komentarze nie mają czasu.
Usuń