piątek, 24 lipca 2020

Ogórki małosolne na sucho

Porządne ogórki właśnie się zaczynają, więc warto spróbować tej wersji małosolnych. 

Potrzebujemy:
kilogram ogórków gruntowych
korzeń chrzanu
2 - 3 baldachy kopru
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
łyżkę ziaren gorczycy
5 ząbków czosnku
2 płaskie łyżeczki soli
woreczek strunowy
liść chrzanu lub wiśni opcjonalnie 

Wykonanie:
Ogórki myjemy, odcinamy końcówki. Wkładamy do woreczka.
Dodajemy pokrojony w paski chrzan, koper, czosnek pokrojony w plasterki oraz rozgniecione ziarna ziela i pokruszone liście bobkowe. Posypujemy wszystko równomiernie solą pamiętając o gorczycy.
Wszystko delikatnie mieszamy, potrząsamy i odkładamy do lodówki na cztery godziny. Po tym czasie ogórki trzymamy dwadzieścia godzin w temperaturze pokojowej.

Ogórki gotowe. Po degustacji jeśli jeszcze mamy co, to chowamy do lodówki. 😄

Smacznego życzy Ewa.


Przepis znaleziony na www.wedlinydomowe.pl


2 komentarze:

  1. Czemu nikt nie komentuje tych wspaniałych przepisów! Trafiłam tu przez przypadek i czytam już przeszło godzinę, nie mogąc się oderwać, tyle tu smaczności, że głowa mała i ani jednego komentarza....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Kilka komentarzy jest ale może większość zajęta jest odtwarzaniem, co mnie cieszy i już na komentarze nie mają czasu.

      Usuń