Świetna, pochodząca z Bliskiego Wschodu sałatka do mięs wszelakich.
Składniki:
sałata
rzymska
papryka
czerwona
cebula
czerwona
rzodkiewki
pokrojone w słupki
zielona
fasolka
pęczek
szczypiorku
pęczek
koperku
pęczek
natki pietruszki
świeży
ogórek
chili - u
mnie peperoncini
chleb górski ( z braku owego, używam bagietki lub dowolnego pieczywa)
Przyprawy:
sumak
sok z 2
cytryn
oliwa
sól
pieprz
Dodatkowo można podać pastę zatar
do pieczywa:
oliwa
sezam
oregano
sól
Przygotowanie:
Najpierw musimy ugotować fasolkę i wystudzić. Można pokroić w kawałki.
Kolejno kroimy i dodajemy składniki.
Następnie rzodkiewka, bez której sałatka fatusz nie może się obejść,
Na koniec dodajemy przyprawy, mieszamy i skrapiamy sokiem z cytryn.
Świeża, zielona i ożywcza sałatka gotowa.
Przepis pochodzi z programu https://www.goodchefbadchef.com.au/
Smacznego życzy Paweł
Jej, zatęskniłam za latem patrząc na te zdjęcia...
OdpowiedzUsuń