poniedziałek, 29 lipca 2019

Sałatka fatusz


Świetna, pochodząca z Bliskiego Wschodu sałatka do mięs wszelakich.


Składniki:

sałata rzymska
papryka czerwona
cebula czerwona
rzodkiewki pokrojone w słupki
zielona fasolka
pęczek szczypiorku
pęczek koperku
pęczek natki pietruszki
świeży ogórek
chili - u mnie peperoncini
chleb górski ( z braku owego, używam bagietki lub dowolnego pieczywa)

Przyprawy:

sumak
sok z 2 cytryn
oliwa
sól
pieprz

Dodatkowo można podać pastę zatar do pieczywa:

oliwa
sezam
oregano
sól 

Przygotowanie:

Najpierw musimy ugotować fasolkę i wystudzić. Można pokroić w kawałki.
Kolejno kroimy i dodajemy składniki.

Następnie rzodkiewka, bez której sałatka fatusz nie może się obejść,

Na koniec dodajemy przyprawy, mieszamy i skrapiamy sokiem z cytryn.
Świeża, zielona i ożywcza sałatka gotowa.

Przepis pochodzi z programu  https://www.goodchefbadchef.com.au/

Smacznego życzy Paweł





1 komentarz: