czwartek, 16 maja 2019

Gulasz z żołądków drobiowych



Potrzebujemy:

1 kg żołądków z kurczaków zagrodowych
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżki klarowanego masła
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz
ewentualnie mąka lub śmietana do zagęszczenia

Wykonanie:

Żołądki dokładnie oczyszczamy ze zbędnych błon, płuczemy i kroimy w paseczki. 

W rondlu rozpuszczamy masło i obsmażamy na nim żołądki. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Obsmażamy aż cebula się zeszkli. Podlewamy wodą tak aby przykrywała mięso. Dodajemy słodką paprykę, liście laurowe i ziele angielskie. Dodajemy pół łyżeczki soli i pieprzu. Dusimy pod przykryciem aż żołądki zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem. 

W razie potrzeby możemy zaciągnąć wszystko mąką albo śmietaną aby sos był gęściejszy.

Smacznego życzy
Magda

2 komentarze:

  1. Ja dodaje jeszcze na sam koniec koperek z tym ze nie dodaje papryki smacznie

    OdpowiedzUsuń
  2. No bardzo dobry przepis można zaciągnąć troszeczkę śmietanką

    OdpowiedzUsuń