Potrzebujemy:
1 kg żołądków z kurczaków zagrodowych
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżki klarowanego masła
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz
ewentualnie mąka lub śmietana do zagęszczenia
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżki klarowanego masła
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz
ewentualnie mąka lub śmietana do zagęszczenia
Wykonanie:
Żołądki dokładnie oczyszczamy ze zbędnych błon, płuczemy i kroimy w paseczki.
W rondlu rozpuszczamy masło i obsmażamy na nim żołądki. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Obsmażamy aż cebula się zeszkli. Podlewamy wodą tak aby przykrywała mięso. Dodajemy słodką paprykę, liście laurowe i ziele angielskie. Dodajemy pół łyżeczki soli i pieprzu. Dusimy pod przykryciem aż żołądki zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem.
W razie potrzeby możemy zaciągnąć wszystko mąką albo śmietaną aby sos był gęściejszy.
Smacznego życzy
Magda
Ja dodaje jeszcze na sam koniec koperek z tym ze nie dodaje papryki smacznie
OdpowiedzUsuńNo bardzo dobry przepis można zaciągnąć troszeczkę śmietanką
OdpowiedzUsuń