Wszystko co kupujecie w sklepie a możecie zrobić sami w domu, a także stare przepisy kulinarne w nowej odsłonie i tradycyjne kuchnie regionalne, jak również dania z innych zakątków Świata.
wtorek, 5 lutego 2019
Bułki maślane
Idealne na niedzielne śniadanie.
Potrzebujemy:
980 g mąki pszennej typ 750
20 g mąki żytniej typ 720
12 g soli
50 g drożdży świeżych
100 g cukru
70 g roztopionego i przestudzonego masła
550-650 ml letniego mleka
jajko do smarowania
Wykonanie:
Podane wyżej składniki wkładamy do misy miksera i wyrabiamy ok. 10 minut. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 45 minut.
Po tym czasie z ciasta formujemy 10 bułek po 180 gramów każda.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 20 minut.
Smacznego życzy Paweł.
Receptura pochodzi z książki:
Piekarstwo.
Receptury, normy, zarządzenia i przepisy.
Warszawa 1986
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz