wtorek, 5 lutego 2019

Bułki maślane


Idealne na niedzielne śniadanie.

Potrzebujemy:

980 g mąki pszennej typ 750
20 g mąki żytniej typ 720
12 g soli
50 g drożdży świeżych
100 g cukru
70 g roztopionego i przestudzonego masła
550-650 ml letniego mleka
jajko do smarowania

Wykonanie:


Podane wyżej składniki wkładamy do misy miksera i wyrabiamy ok. 10 minut. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 45 minut. 
Po tym czasie z ciasta formujemy 10 bułek po 180 gramów każda. 
Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 20 minut.

Smacznego życzy Paweł.

Receptura pochodzi z książki:
Piekarstwo.
Receptury, normy, zarządzenia i przepisy.
Warszawa 1986



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz