niedziela, 1 czerwca 2025

Węgorz w sosie pietruszkowym

Wyśmienity węgorz, idealny nie tylko na Święto Demokracji......ale na każdy inny niedzielny obiad.

Następny przepis od niezapomnianej Hanny Szymanderskiej.

Potrzebujemy:
1 kg węgorza
2 łyżki masła
łyżka margaryny (nie używam)
dużą cebulę (u mnie cebula biała)
3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
sok z połowy cytryny
szklankę białego wytrawnego wina
łyżkę mąki
2 surowe żółtka
sól
Wykonanie:
Oczyszczonego i umytego węgorza kroimy w dzwonka i nacieramy mocno solą. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
Roztapiamy masło i obsmażamy węgorza aż się zrumieni.
Następnie na tym samym maśle szklimy cebulę, 
po czym dodajemy mąkę, mieszamy i rozprowadzamy dwiema łyżkami przegotowanej wody.
Całość przekładamy do rondla lub zostawiamy jeśli mamy patelnię z wysokim brzegiem.
Wlewamy wino i sok z cytryny, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Dodajemy węgorza i dusimy kilka minut.
Pod koniec duszenia sos zaciągamy dwoma żółtkami.
Węgorza podajemy z ryżem, polanego sosem.


Smacznego życzy Paweł

Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej - SMAKOSZ WARSZAWSKI - Potrawy dawne i nowe






































1 komentarz:

  1. O matko, jakie to musi być pyszne! Nie dość, że węgorz, to jeszcze pietruszka, której smak uwielbiam (chociaż jestem w tym osamotniona...). I jak teraz pomyślałam, to węgorza jadłam chyba ze 30 lat temu... Jaka szkoda!

    OdpowiedzUsuń