sobota, 29 kwietnia 2017

Na leniucha, czyli leniwe


Kolejny smak z dzieciństwa.

Potrzebujemy:
500 g sera białego półtłustego
500 g sera białego tłustego
2 jajka
2 szklanki ugotowanych ziemniaków
2 szklanki mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
4 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki soli

Wykonanie:


Ser i ziemniaki przecisnąć przez praskę. Do masy dodajemy jajka, mąki, cukier i sól. Wyrabiamy porządnie ciasto. Stolnice oprószamy mąką, z masy formujemy wałeczki jak na kopytka i kroimy w romby. 





W garnku gotujemy wodę, lekko ją solimy. Wrzucamy partiami leniwe aż wypłyną, czyli około 3-4 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

Podajemy z bułką tartą podsmażoną na maśle i cukrem. 

Smacznego życzy Magda.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz