Wszystko co kupujecie w sklepie a możecie zrobić sami w domu, a także stare przepisy kulinarne w nowej odsłonie i tradycyjne kuchnie regionalne, jak również dania z innych zakątków Świata.
sobota, 29 kwietnia 2017
Na leniucha, czyli leniwe
Kolejny smak z dzieciństwa.
Potrzebujemy:
500 g sera białego półtłustego
500 g sera białego tłustego
2 jajka
2 szklanki ugotowanych ziemniaków
2 szklanki mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
4 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki soli
Wykonanie:
Ser i ziemniaki przecisnąć przez praskę. Do masy dodajemy jajka, mąki, cukier i sól. Wyrabiamy porządnie ciasto. Stolnice oprószamy mąką, z masy formujemy wałeczki jak na kopytka i kroimy w romby.
W garnku gotujemy wodę, lekko ją solimy. Wrzucamy partiami leniwe aż wypłyną, czyli około 3-4 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Podajemy z bułką tartą podsmażoną na maśle i cukrem.
Smacznego życzy Magda.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz