środa, 19 kwietnia 2017

Zupa szczawiowa


Pyszna, kwaśna, z jajem, czyli zupa szczawiowa.



Potrzebujemy:
pęczek włoszczyzny
mięso do wywaru (drobiowe, wołowe, wieprzowe)
10 ziemniaków
1 lub dwa duże pęczki szczawiu
śmietana 18%
liść laurowy, ziele angielskie
sól 
pieprz świeżo mielony
jajka ugotowane na twardo

Wykonanie:

Najpierw przygotowujemy bulion z włoszczyzny i mięsa, dodajemy listek i ziele. Następnie gdy bulion będzie gotowy, wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy je około 15 minut aż zmiękną. Po tym czasie dodajemy umyty i pokrojony szczaw. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz zabielamy śmietaną. Podajemy obowiązkowo z jajkiem.


Smacznego życzy Magda.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz