sobota, 11 października 2025

Cukinia kiszona

Jako pierwszą z nowych przetworów proponuję cukinię.
Przepis jest bardzo prosty. Użyłem na próbę tej samej ilości soli jak do ogórków i to się świetnie sprawdziło.

Potrzebujemy:

cukinię
sól kamienną niejodowaną - 50 gramów na litr wody
2 ząbki czosnku na słoik
3-4 kawałki obranego korzenia chrzanu
kawałek liścia chrzanu
jeden duży baldach kopru

Wykonanie:
Wodę gotujemy i dodajemy soli.
Cukinię obieramy ze skóry, wyciągamy pestki i kroimy w dowolne kawałki.
Do słoja wkładamy przyprawy i dodajemy cukinię. Zalewamy solanką.
My próbowaliśmy po 14 dniach. 
Dla mnie to nowe doznania smakowe.

Smacznego życzy Paweł







1 komentarz:

  1. Proszę spróbować zrobić zupę z tej cukinii, jest - zdaniem wielu - lepsza niż ogórkowa :-)

    OdpowiedzUsuń