niedziela, 22 sierpnia 2021

Lody śmietankowe


 Takich lodów nigdzie nie kupicie.
"Wziąć dwa litry śmietanki, rozbić dobrze z 10 żółtkami, 40 deka miałkiego cukru, wstawić na wolny ogień i mieszać, dopóki masa dobrze się nie ogrzeje i zacznie gęstnieć, lecz nie gotować; w końcu ogrzewania wsypać kawałek utłuczonej i przesianej waniliji, masę przez sitko przecedzić i studzić mieszając ciągle; skoro masa ostygnie, wlać ją do puszki i zamrażać sposobem wskazanym ogólnej informacji o lodach."
Maria Śleżańska - Kucharz Polski

My zrobiliśmy następująco:


Potrzebujemy:
5 dwustugramowych pudełek śmietany 36%
5 żółtek
200 gramów cukru trzcinowego
2 łyżeczki naturalnego ekstratu waniliowego

Wykonanie zgodnie z powyższym przepisem. 
Całość podgrzewamy do 85 stopni C.

Smacznego życzą Ewa i Paweł


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz