"Wziąć dwa litry śmietanki, rozbić dobrze z 10 żółtkami, 40 deka miałkiego cukru, wstawić na wolny ogień i mieszać, dopóki masa dobrze się nie ogrzeje i zacznie gęstnieć, lecz nie gotować; w końcu ogrzewania wsypać kawałek utłuczonej i przesianej waniliji, masę przez sitko przecedzić i studzić mieszając ciągle; skoro masa ostygnie, wlać ją do puszki i zamrażać sposobem wskazanym ogólnej informacji o lodach."
Maria Śleżańska - Kucharz Polski
Maria Śleżańska - Kucharz Polski
My zrobiliśmy następująco:
200 gramów cukru trzcinowego
2 łyżeczki naturalnego ekstratu waniliowego
Wykonanie zgodnie z powyższym przepisem.
Całość podgrzewamy do 85 stopni C.
Smacznego życzą Ewa i Paweł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz