Strony

sobota, 29 grudnia 2018

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku to danie, które każdy z nas zna od dziecka. Na imprezę jak znalazł.

poniedziałek, 24 grudnia 2018

Wesołych Świąt!

Wszystkiego dobrego oraz Zdrowych, Radosnych i Smacznych Świąt 
życzą Magda i Paweł

sobota, 22 grudnia 2018

Śledzie z miodem i orzechami

Mam nadzieję, że jeszcze zdążycie zrobić je na Święta.
Nie ukrywam, że to kolejny przepis podpatrzony w znanych rewolucjach. 

wtorek, 11 grudnia 2018

Śledzie z jabłkiem i chrzanem

Nadchodzi czas śledzi, więc kolejna wariacja na ich temat. 
Tym razem od koleżanki ze Szwecji.

środa, 10 października 2018

Flaki po hiszpańsku


Dzięki uprzejmości kolegi Dawida z Hiszpanii, który dostarczył mi wędzone nogi Jamona, mogłem podjąć próbę zrobienia tych niesamowitych w smaku flaków.

sobota, 6 października 2018

Chorizo


Jeśli nie macie specjalnej komory do wędlin dojrzewających, to zbliża się odpowiedni czas na wykonanie tego typu kiełbasy.

środa, 3 października 2018

środa, 12 września 2018

niedziela, 26 sierpnia 2018

Kiełbasa wojskowa z 1952 roku.

To moja ulubiona cienka kiełbasa. Bo i skład porządny.

środa, 22 sierpnia 2018

wtorek, 7 sierpnia 2018

piątek, 3 sierpnia 2018

Zupa z Titanica


Dziś mam dla Was zupę, jaką podawano w pierwszej klasie na Titanicu.

sobota, 28 lipca 2018

środa, 25 lipca 2018

Ogórki kiszone

Czas ogórków. Najchętniej sieję ogórki śremskie i takich używam do przetworów.

sobota, 21 lipca 2018

Śledzie "pod pierzynką"

To świetna sałatka śledziowa mojej pierwszej teściowej.

piątek, 6 lipca 2018

wtorek, 3 lipca 2018

Gazpacho


Myślę, że to dobra alternatywa dla rodzimych chłodników, zwłaszcza teraz gdy zbliża się czas na najlepsze i tanie pomidory.

No i najważniejsze - nic nie urywa, jak w pewnym dowcipie. 😂

wtorek, 26 czerwca 2018

Zupa rybna - smak Gdyni

Świetna zupa nie tylko na jesienne dni.

wtorek, 12 czerwca 2018

Śledzie po węgiersku

Świetna przekąska, to nowe odczucia smakowe.

sobota, 9 czerwca 2018

Ogórki konserwowe


Swego czasu wypróbowałem ogórki wszystkich naszych producentów i tylko jedne są odpowiednie. Spod Krakowa. Myślę, że też  korzystają z tej receptury.

środa, 6 czerwca 2018

Flaki - przygotowanie przedżołądków wołowych

Jak chcemy mieć smaczną zupę, to najlepiej flaki przygotować od podstaw samemu.

piątek, 18 maja 2018

Galat - galareta z nóżek

U nas na bogato, nóżki z trzech rodzajów mięsa.

środa, 16 maja 2018

poniedziałek, 14 maja 2018

wtorek, 8 maja 2018

środa, 2 maja 2018

Sałatka fasolowa

Szybka, orzeźwiająca sałatka do grilla.

wtorek, 10 kwietnia 2018

niedziela, 1 kwietnia 2018

Wesołych Świąt!


Zdrowych, Radosnych i Smacznych Świąt 
życzą Magda i Paweł.

środa, 21 marca 2018

Baleron gotowany

Zasznurowany karczek własnej produkcji choć smaczny, baleronem jeszcze nie jest. Potrzebny jest jeden ważny składnik.
Przedstawiam Wam tradycyjny baleron.

sobota, 17 marca 2018

Żur staropolski

Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć żuru. Żur, tak ta zupa się nazywa. 😉

piątek, 16 marca 2018

Zakwas na żur

Aby nam wyszedł żur, używamy mąki żytniej razowej, jeśli użyjemy pszennej wyjdzie nam barszcz biały. 😃

sobota, 10 marca 2018

Rosół z dziczyzny


Delikatny rosół. Nie ma co się dużo rozpisywać. Poezja smaku. 

środa, 7 marca 2018

Szynka na Święta

Szynka to kolejna z wędzonek, którą chcemy Wam pokazać. Cała noga zawiera różne mięśnie, można więc wykonać z niej różne szynki.

niedziela, 4 marca 2018

Sałatka jarzynowa


Sałatka jarzynowa bardzo kojarzy mi się ze śniadaniem wielkanocnymi i białą kiełbasą.

czwartek, 1 marca 2018

Fasolka szparagowa


Kolejnym przetworem z naszej piwnicy jest fasolka szparagowa.

poniedziałek, 26 lutego 2018

Guizo


Bardzo fajne danie jednogarnkowe. 

piątek, 23 lutego 2018

Salsa z łososia dzikiego


Odkąd zobaczyłem film kilka lat temu o hodowli łososi, nie jadam trucizny z fiordów, co i Wam polecam.

wtorek, 20 lutego 2018

Kiełbasa biała surowa


To tradycyjny przepis na tę kiełbasę, pochodzący z lat 50.

sobota, 17 lutego 2018

Sałatka z buraków na zimę


Co prawda to nie czas na robienie przetworów ale czas na przyjemność wyjadania tego, co zrobiliśmy jesienią.

środa, 14 lutego 2018

Bułka tarta

Bardzo prosta do zrobienia w domu.

poniedziałek, 12 lutego 2018

Zupa grochowa



"Litr grochu nalać dwoma litrami wody, gotować przez pół godziny,

wtorek, 6 lutego 2018

Boczek wędzony

Boczek można peklować na sucho i na mokro.

niedziela, 4 lutego 2018

Mięso - wstęp

Zimą z przewożeniem mięsa ze sklepu nie ma problemu. Zastanawiam się jak przewozicie mięso w trzydziestostopniowym upale? W nagrzanym bagażniku? 😈

piątek, 2 lutego 2018

Kiełbasa toruńska


Jako ciekawostkę przedstawię skan oryginalnej receptury z 1985 roku.

wtorek, 30 stycznia 2018

Smalec gęsi


Smalcu gęsiego używam głównie do smażenia, choć na chlebie również dobrze smakuje. Jest bardzo zdrowym tłuszczem, należy tylko uważać podczas smażenia aby nie traktować go zbyt wysoką temperaturą.

niedziela, 28 stycznia 2018

Mielony wojskowy


Mała podróż w odległe czasy. Na pewno wielu panów jadło go w takiej formie. 😄

piątek, 26 stycznia 2018

Kiełbasa Podwawelska


Można powiedzieć, że to dość prosta kiełbasa jeśli chodzi o skład,

środa, 24 stycznia 2018

Przygotowanie masy wiążącej do kiełbas.


Niezależnie od tego czy w naszej recepturze jako masę wiążącą mamy wieprzowinę, wołowinę czy cielęcinę postępujemy tak samo. 

sobota, 20 stycznia 2018