Strony

wtorek, 30 stycznia 2018

Smalec gęsi


Smalcu gęsiego używam głównie do smażenia, choć na chlebie również dobrze smakuje. Jest bardzo zdrowym tłuszczem, należy tylko uważać podczas smażenia aby nie traktować go zbyt wysoką temperaturą.

niedziela, 28 stycznia 2018

Mielony wojskowy


Mała podróż w odległe czasy. Na pewno wielu panów jadło go w takiej formie. 😄

piątek, 26 stycznia 2018

Kiełbasa Podwawelska


Można powiedzieć, że to dość prosta kiełbasa jeśli chodzi o skład,

środa, 24 stycznia 2018

Przygotowanie masy wiążącej do kiełbas.


Niezależnie od tego czy w naszej recepturze jako masę wiążącą mamy wieprzowinę, wołowinę czy cielęcinę postępujemy tak samo. 

sobota, 20 stycznia 2018

czwartek, 18 stycznia 2018

Carpaccio z Sałatką Waldorf i serem gorgonzola

Pomysł podania zaczerpnięty od pewnego zawodowego kucharza.

wtorek, 16 stycznia 2018

Peklowanie mokre mięsa na wędzonki.


Na mokro peklujemy całe elementy przeznaczone na wędzonki.

poniedziałek, 15 stycznia 2018

Przygotowanie wołowiny na carpaccio

Zazwyczaj kupuję ligawę, która ma prawie odpowiedni kształt. 



niedziela, 14 stycznia 2018

Klops pieczony.


Podczas ostatniego wędzenia wśród innych wędzonek mieliśmy kilka polędwic

piątek, 12 stycznia 2018

Pierwsza kiełbasa


Jest mnóstwo przepisów na kiełbasy w internecie, na grupach wszelakich ale dobrych jest niewiele. 

czwartek, 11 stycznia 2018

środa, 10 stycznia 2018

Peklowanie - wstęp


Peklowanie to również dość obszerny temat.

poniedziałek, 8 stycznia 2018

Klasyfikacja mięsa - informacje podstawowe.

Klasyfikacja wg mnie, to najważniejsza czynność przy produkcji wędlin, również tych domowych. 

środa, 3 stycznia 2018

Domowy keczup

W zeszłym roku przerobiłam chyba z 80 kg pomidorów. Na przecier, na sos, no i oczywiście na keczup.

poniedziałek, 1 stycznia 2018

Domowa musztarda

Kilka lat temu wpadłam na pewien pomysł. Pomyślałam, że zrobię musztardę. No i zrobiłam. I od tego czasu nie kupiłam musztardy  w sklepie.