Strony

środa, 12 czerwca 2024

Sos serowy do szparagów

Gdyby to były szparagi austriackie...
...to odpowiedni byłby ser berkcase. Ponieważ szparagi są polskie, to na pewno dobry będzie polski ser długo dojrzewający.

Potrzebujemy:
200 ml zimnego mleka
35 g mąki pszennej
50 g masła
80 g twardego sera żółtego
gałkę muszkatołową

Wykonanie:
Sos robimy tak jak sos beszamelowy.
Roztapiamy masło na patelni i dodajemy mąkę ciągle mieszając.
Zdejmujemy patelnię z ognia i dolewamy powoli mleko mieszając dalej. Stawiamy naczynie na ogniu, zagotowujemy i dodajemy tarty na grubym oczku ser.
Mieszamy do roztopienia sera. 
Sos podajemy ze świeżo startą gałką.

Smacznego życzy Paweł
  





2 komentarze:

  1. Czyli np. Bursztyn może być? Taki sos jest uniwersalny, do wielu potraw będzie pysznym uzupełnieniem :-)

    OdpowiedzUsuń