sobota, 10 lutego 2018

Bułki pszenne


Zrobienie bułek jest dość proste, zapraszam.


Potrzebujemy:
500 g mąki pszennej (u mnie typ 750)
140 ml mleka
140 ml wody
15 g świeżych drożdży
40 g masła
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:
Masło rozpuścić w rondlu a z drożdży zrobić rozczyn rozpuszczając je z wodą i łyżką mąki. Następnie wszystkie składniki połączyć. Ponieważ nie lubię, jak ciasto klei mi się do rąk wyrabiam je mikserem planetarnym.
Ciasto wyrabiamy przez 15 minut aż będzie gładkie, elastyczne i nieklejące się. 
Zostawiamy je do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu pod przykryciem. 
Po tym czasie znowu przez chwilę wyrabiamy ciasto ręcznie i dzielimy na dziewięć równych części. Formujemy bułki. 



Kładziemy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i każdą z bułek nacinamy tępą stroną noża prawie do samego spodu. Oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.



Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy bułki 10 minut na grzałkach góra dół, a potem kolejne 10 minut na termoobiegu.
Studzimy na kratce.




Smacznego życzy Paweł.

3 komentarze: